Vloerverwarming - Safe & Care

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Vloerverwarming

Verwarming

Tegenwoordig gaan meer en meer mensen op zoek naar alternatieve verwarmingsmogelijkheden! De klassieke mogelijkheden worden ouderwets of gewoon veel te duur. Een van die alternatieven is vloerverwarming. Op lange termijn bespaar je er geld mee en daarenboven is het onderhoud minimaal!

Nu is het overschakelen naar vloerverwarming geen evidentie. Door de verschillende mogelijkheden, de kosten, de werken, de opbouw, ... weten veel mensen niet hoe ze er aan moeten beginnen!

Wij willen mensen die nog met heel wat vragen zitten omtrent vloerverwarming, helpen door het verstrekken van objectieve info en handige tips over vloerverwarming.
Door deze info zal je niet meer voor onverwachte verrassingen staan, en kan je al dan niet beslissen of je toch zal overgaan op een andere verwarmingsbron!

Vloerverwarming en de voordelen hiervan
Vloerverwarmingssystemen bieden ten opzichte van gewone wandradiatoren veel voordelen. Zo is het eenvoudig mogelijk één ruimte, het volledige huis of kantoorgebouw op dergelijke manier te verwarmen. Bij vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van stralingswarmte, welke wordt ervaren als een aangename warmte bij een lagere luchttemperatuur dan bij normale cv-verwarmingssystemen. Daarnaast kan u veel geld besparen op de energiekosten wanneer u vloerverwarming als hoofdverwarming installeert. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloer van een ruimte gelijkmatig opgewarmd wordt waardoor u overal dezelfde aangename temperatuur in deze ruimte ervaart.

Welke vloerverwarming toepassing moet ik kiezen?
Het principe van stralingswarmte blijft bij zowel hoog- als laagtemperatuur-systemen hetzelfde. Het grootste verschil is de temperatuur van het aangevoerde water waarvan het systeem gebruik maakt. In zowel nieuwbouw als renovatie kunnen beide systemen worden toegepast, indien u ervoor zorgt dat de ondervloer, waarop het vloerverwarmingssysteem ligt, voldoende geïsoleerd is. Bij nieuwbouw wordt er meestal voor gekozen om de verwarmingsbuizen in de chapevloer te leggen. Bij renovatie daarentegen worden de buizen over het algemeen ingeslepen. Uiteraard moet de bestaande ondervloer hiervoor dan geschikt zijn. Een alternatief voor het aanleggen van vloerverwarming is plaatsing op geïsoleerde noppenplaten of droogbouwplaten, waarbij rekening gehouden moet worden met voldoende opbouwhoogte, zodat het systeem op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Welk systeem vloerverwarming u best kiest en of dit daadwerkelijk als hoofdverwarming kan functioneren, hangt af van uw woonsituatie. Indien uw woning voldoende is geïsoleerd, kan vloerverwarming vrijwel altijd als hoofdverwarming worden toegepast.


Vloerverwarming voordelen
Wat zijn nu concreet de vloerverwarming voordelen?

Aangename warmte.
Dit komt doordat er een veel grotere oppervlakte is, in vergelijking met radiatoren, waar de warmte door kan worden gestuurd.
Doordat de warmte van onderaan komt, worden de voeten opgewarmd en geeft dit ons een aangenamer gevoel. Door het grotere verwarmingsoppervlak en door de matige vloertemperatuur ontstaan eveneens slechts kleine luchtbewegingen. Men krijgt een veel aangenamere temperatuur dan radiatorverwarming.



Temperatuursverdeling bij     Temperatuursverdeling
    radiatorverwarming             bij vloerverwarming


Laag energieverbruik
Een tweede voordeel van vloerverwarming is dat de ruimte wordt verwarmd door een warmtelichaam die veel minder hoge keteltemperaturen nodig heeft, waardoor er minder energie wordt verbruikt.
Anderzijds heeft de ruimte nu een veel grotere warmteopslagplaats (de gehele vloer), zodat je kamer veel regelmatiger en zuiniger wordt verwarmd.

Beter voor de gezondheid
Doordat vloerverwarming louter stralingswarmte is, zijn er slechts minimale luchtverplaatsingen. Hierdoor wordt stof zo goed als niet verplaatst. Daarbovenop zorgt deze stralingswarmte voor een hogere relatieve luchtvochtigheid in de ruimte.

Weinig onderhoud
Een extra leuk vloerverwarming voordeel is dat eens alles is geïnstalleerd, er slechts een minimaal onderhoud nodig is.

Plaatsbesparing
Indien je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, zijn er geen andere verwarmingstoestellen meer nodig en nemen deze geen ruimte meer in. Met vloerverwarming heb je de volledige vrijheid hoe een ruimte in te richten!

Geruisloos
Geen storend gezoem of andere geluiden, zoals wel eens het geval is bij radiatoren: vloerverwarming is volledig geruisloos.

Vloerverwarming nadelen
Dure plaatsing- + aanschafkosten
Tegenwoordig zijn de kosten van vloerverwarming nog vrij hoog. Zowel de kosten voor de plaatsing, als de materialen. Gelukkig zien we, dat de prijzen ieder jaar dalen, en dat er steeds goedkopere formules op de markt komen.

Leidingen moeten in de vloer worden geplaatst
Dit is één van de vervelendste vloerverwarming nadelen.
Voor de meeste vloerverwarmingssystemen moeten de leidingen in de ondergrond van de tegels worden gelegd.
Daardoor komt er vaak heel wat extra werk bij kijken wanneer men geen nieuwbouw aan het bouwen is.
Er bestaat eveneens een minder verregaande optie: door sleuven te slijpen (Geul in de ondervloer; zie foto rechts), kan je daar de leidingen in leggen.

Betere afwerking ondergrond noodzakelijk
Om vloerverwarming te plaatsen is er vaak een verhoging van de vloer nodig indien je beslist om dit systeem pas later te integreren in de vloer. Daarbovenop komt -evenals voor nieuwbouw- de noodzaak aan een grondigere afwerking van de ondergrond (Isolatielaag, chape, PE-folie,...) en van de muur.

Moeilijk aan te passen
Het volgende nadeel van vloerverwarming heeft te maken met je huis herin te richten.
Indien je je ruimte opnieuw wil bepalen, waardoor de verdeling van de ruimte wordt veranderd, is het een hele klus om de vloerverwarming mee met de ruimte te veranderen.

Beschadigingen zijn moeilijk te herstellen
Indien er lekkages zijn (warmwater) of wanneer de kabels bij elektrische vloerverwarming beschadigd zijn, kan je deze alleen herstellen door de vloer terug open te breken.

Belangrijk om te benadrukken is dat dit slechts heel zelden gebeurt!


Trage opwarming
Vloerverwarming gebeurt heel geleidelijk. Zowel de opwarmtijd als de afkoeltijd duurt lang. In de winter kan het dus even duren vooraleer je lekker warm en knus zit, maar ook in de zomer bestaat de mogelijkheid dat je in een te warmte ruimte huist.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu